P3

Amsterdam

Op de VU campus verdwijnen geparkeerde auto's om plaats te maken voor ruimte voor de voetganger. Garage P3 is de derde ondergrondse parkeergarage op de campus en biedt plaats aan 700 auto's. Daarnaast is er gelegenheid voor het stallen van 1200 fietsen. P3 is gelegen in het hart van de campus, direct aan het Campusplein en onder de nieuwbouw van NU.VU.

Studio Hartzema ontwierp de look&feel van de garage waarvan de 3-laagse structuur is ontworpen door ABT. De toonzetting is naturel, waarbij het hoogwaardig afgewerkte beton de basis vormt voor accenten van kleur en licht die aansluiten bij het gebruik van de garage. De trappenhuizen tekenen zich af met of breedverlichte puien met afgetekende zwarte kozijnen. De trappen vormen door inpassing en vormgeving een uitnodigend alternatief voor de lift. Verfijnde detaillering en een eikenhouten reling onderstrepen de doelstelling om de garage de hoogwaardige entree te laten zijn tot de campus.

De looplijnen in de garage vormen witte banen begeleid door patronen van licht die aan het plafond zijn aangebracht. Sparingen in het beton zijn aangebracht voor openheid en gewenste doorzichten. Hellingbanen voor auto’s en fietsen zijn zorgvuldig ingepast in de stromen die op maaiveld in de campus zijn ingebracht.

Zo voltrekt zich een stille revolutie waarbij openbare ruimte wordt teruggegeven aan de voetgangers en een bezoek aan de campus met auto een hoogwaardige ontvangst betekent.