Baracoedastraat

Willemstad

Twee, ogenschijnlijk terloops geplaatste, kleine woningen maken twee hoven op een ommuurde rechthoekige kavel. De ene hof vormt de entree met toegangspoort en parkeerplaatsen. De andere is een ruimte gespaard rond een bestaande boom. De oude Mispel, met aan zijn voeten een zwembad, overdadig ingepast met tropisch groen. Het miniresort is ontworpen op het tropische klimaat van Curaçao. Extreem met zijn hoge temperaturen en heftige stortbuiten, en verkoelend met zijn altijd aanwezige Noord Oost Passaat.

Het ontwerp begint met het strippen van aanbouwsels aan één van de vele oude Shell-woningen op het eiland. Aan drie straten dwars op de oceaan aan de oostzijde van Willemstad, richting Marie Pompoen werden in de jaren ’70 woningen gebouwd voor Surinaamse secretaresses. De 25 woningen aan de Baracoedastraat, de Bonitastraat en Doradestraat zijn in de loop van de tijd verandert en veelal vergroot. Nog steeds hangt een familiare sfeer van alledaagsheid op steenworp afstand van het water. Lage woningen met voortuinen en veranda’s, geschilderd in alle mogelijke kleuren.

Terug naar zijn oorspronkelijke afmetingen is op het perceel ruimte ontstaan voor een tweede huis. Deze is klein en hoog, terwijl de oorspronkelijke laag en breeduit is. De woningen zijn ten opzichte van elkaar verschoven zodat zich een ruimte opent naar de overheersende windrichting. De gevels zijn verschillend gecomponeerd, maar puttend uit hetzelfde vocabulaire van materialen openingen. Met hun contrasterende roze en gele kleur worden de onderlinge verschillen benadrukt. De voordeuren van beide huizen liggen tegenover elkaar aan de steeg die de scheiding en tegelijk de verbinding vormt tussen beide. Met hun buitenruimtes richten de beide woningen zich naar de centrale plek met de pool.

Het mini resort is een plek van vrijheid en een thuis tijdens de vakantie. De overhangende daken spreken de taal van het eiland en dragen bij aan beschutting. Binnen en buiten lopen in elkaar over en de tropische tuin is weelderig en afwisselend. Bij thuiskomst na een dagje strand op één van de vele prachtige stranden van het eiland zijn zon en schaduw altijd aanwezig, de wind wordt gevoeld en de oceaan vlakbij. De atmosferische benadering met kleurrijke architectuur en weelderig groen creëert een idylle binnen één van de meer verstedelijkte delen van Willemstad.

 

Opdrachtgever: Peter Steinbach Type opdracht: Architectonisch Ontwerp Grootte: 300m2, 130m2 BVO Looptijd: september 2018 – februari 2022 Status: Gereed Ontwerpteam: Dirk van der Pol, Yorma Wolters