Het Schilperoortpark is een nieuwe openbare ruimte gesitueerd in het noordoostelijke deel van het Leiden Bio Science Park. De sfeer van het park wordt doorgetrokken naar het naastgelegen woongebied, waar voormalige medische laboratoria zijn getransformeerd tot woningen.
In 2009 heeft Studio Hartzema samen met VVKH architecten een masterplan gemaakt voor het Schilperoortpark. Aan de monumentale bakstenen panden uit het begin van de 20e eeuw wordt nieuwbouw toegevoegd, die als staande accenten boven de bomen uittorent en het park vanuit de omgeving zichtbaar maakt. Hoewel het gebied een zeer hoge dichtheid kent, is het gebied verkeersarm en weelderig groen. In het hart van de Randstad is een omgeving gecreëerd waar rood en groen hand in hand gaan. De realisatie van het landschapsplan is daarmee de laatste fase van de transformatie van de voormalige Cité Médicale tot een woon-, werk- en onderwijspark dicht bij Leiden Centraal Station. De herontwikkeling van het gebied is in december 2019 afgerond.
Net als de campus als geheel is het Schilperoortpark een gezamenlijke ontwikkeling van de Universiteit Leiden en de gemeente Leiden. Het park is vernoemd naar professor Rob Schilperoort (1938-2012), grondlegger van het Leiden Bio Science Park (1984). Schilperoort was van 1978 tot 2000 docent en hoogleraar biochemie aan de Universiteit Leiden. Ter ere van hem is een kunstwerk geplaatst, als een toegangspoort tot het park.
Het Schilperoortpark is een park voor iedereen en het verbindt het Bos van Bosman in het noorden met het Leeuwenhoekpark in het zuiden. Driekwart van het totale plangebied van 12 hectare wordt ingericht als een openbaar park met verschillende sferen. Twee bouwkavels zijn ingevuld door Hogeschool Leiden en Universiteit Leiden. Op de overige zes kavels zijn ruim 1.500 woningen gerealiseerd, waarvan de helft studentenwoningen. In totaal ontstaat door transformatie, sloop en nieuwbouw een bouwvolume van 180.000 m2.
Naast het masterplan is ook de ruimte tussen de gebouwen door Studio Hartzema ontworpen, in samenwerking met EDM Tuin en Landschap. Naast het behoud van monumentale bomen zijn er extra bomen aangeplant. Doordat het gebied op de uitloper van een oude strandwal ligt, is het park rijk aan begroeiing ondanks de zanderige ondergrond in de omgeving. Een intiem noordelijk gebied met heuvels en houtige begroeiing, een open grasveld voor sport en spel en een relaxte zuidelijke hoek met een meer en een grote vlonder ernaast, en een café met zonnig terras. Hoewel het park onderdeel is van het Bio Science Park heeft het een geheel eigen karakter.