Studio

Ontwerpen van vrijheid
Studio Hartzema maakt ontwerpen met een tijdloze schoonheid. Het ruimtelijke ontwerp is voor ons geen doel op zich maar een middel om te komen tot harmonie tussen gebouwen en groene ruimte waarin de mens zich thuis voelt. Kennis, aangevuld met de grootste zorgvuldigheid en liefde vormen het handschrift van een excellent ontwerp.
We geloven dat een ontwerp succesvol is als het inspeelt op de menselijke behoeften in plaats van deze bij te sturen. Ruimtes moeten niet worden vormgegeven voor hoe mensen zich zouden moeten gedragen, maar de omstandigheden creëren waarbinnen iedereen zich vrij kan voelen. Ruimte maken, ruimte laten.


Geschiedenis
In 2005 richt Henk Hartzema zijn studio op om een organische vorm van ontwerpen te ontwikkelen. Geen vooraf bedachte receptuur of vastgelegde beeldtaal, maar het gebruik en de ervaring van ruimte centraal stellen. Met een open grondhouding, maar volgens een consequente kwalitatieve standaarden wordt binnen Studio Hartzema voortgebouwd op kennis en ervaring die is opgedaan in eerdere projecten en verzameld middels onderzoek. In 2019 is FRESH opgericht, een onafhankelijk instituut voor onderzoek en ontwikkeling. Hiermee wordt niet alleen kennis ontwikkeld, maar ook actief gedeeld in de vakwereld.

Ergonomie op alle schaalniveaus
Ruimte wordt gezien met zijn inherente waarde en iteratie scherpt alle ideeën aan tot nieuwe, gesublimeerde vormen en begrenzingen, passend bij de relatie van de mens tot zijn omgeving. Studio Hartzema is in dit proces dienend in verschillende rollen; vormgever, initiator, regisseur, luisteraar, maker, rechterhand, onderzoeker. We voelen ons thuis bij opdrachtgevers die de inhoud centraal stellen, met een brede blik en een verdere horizon. Ontwerpen wordt een teamprestatie.
Ons portfolio vult zich op die manier met duurzame omgevingen voor wonen, werken, onderwijs en zorg, en combinaties daarvan. Daarnaast wordt gestaag gewerkt aan een oeuvre waarin architectuur enerzijds en regionale ontwikkelingen anderzijds een plek vinden.


Het vinden van de behoefte
De herkenning van de primaire behoeften is een essentieel onderdeel van elke ontwerpopgave. We geloven daarnaast dat een ontwerp succesvoller wordt als het inspeelt op de omgeving en keuzes maakt voor de toekomst van stad en land.
In het ontwerpproces van elk project evalueert de oorspronkelijke behoefte van de opdrachtgever en configureert naar oplossingen die ten goede komen aan de bredere context en de verdere toekomst. Wanneer ontwerpen kan worden gezien als het toelaten en omarmen van de vele waarheden die op elkaar ingrijpen om daaruit een nieuwe werkelijkheid te laten ontstaan – en niet als de uitdrukking van de eigen persoonlijkheid van de ontwerper – dan mag de eis worden gesteld dat het resultaat beantwoordt aan de oorspronkelijke behoeften, hoe complex ook.


Het iteratieve proces
Op het moment dat de beperkingen van het ontwerpprobleem eenmaal zijn geschetst, vertrouwen we op een iteratief proces om goede ruimtes, plekken, wijken, steden en landschappen te maken. Studio Hartzema bedient zich daarbij van verhaallijnen, rekenkundige exercities, maquettes, variantenstudies en fundamenteel onderzoek. Heldere visualisaties en de concreetheid van ingrepen dienen als hulpmiddelen. Hulpmiddelen voor het verzamelen en delen van ideeën voor, tijdens en na het ontwerpen van iets concreets als een gebouw of iets ongrijpbaars als een regio, en alles wat daartussen zit. Een analytische manier van verbeelden stelt ons in staat om het succes van een idee te herkennen en deze te communiceren met de opdrachtgever en zijn omgeving. Vernieuwing is daarbij geen doel op zich. Eerder het zoeken naar de hedendaagse en toekomstbestendige vertaling van succesvolle ruimtes en omgevingen en deze plaatsen in de context van de opgave. Waar het gevaar van elke innovatie de kans is om de wijsheid te verliezen die tot dan toe in de ontwikkeling van het idee was gestoken, daar is het voortbouwen op de vele constanten in menselijke behoeften de essentie. Wat goed werkt gaat lang mee.