Studio

Studio Hartzema werkt met vaste waarden in een veranderende wereld. We verbinden een brede blik en een dienstbare grondhouding met een goed gevoel voor esthetiek. We zijn in staat tegengestelde belangen bij elkaar te brengen in overtuigende ruimtelijke ontwerpen.

De stad, gebouwen en de ruimte tussen de gebouwen vormen het werkveld van Studio Hartzema, ingebed in hun regionale en landschappelijke context. We zijn goed in waarnemen en verbanden zien. Studio Hartzema voorziet een toekomst voor ingewikkelde ruimtelijke opgaven door deze te ontleden en te voorzien van heldere oplossingen en eenvoudige alternatieven. Met toewijding en geduld werken we aan grootse plannen en de kleinste details. Alles om de wereld een beetje mooier te maken.

De houding van Studio Hartzema is open, respectvol en genereus. Op dezelfde manier waarop we de omgeving benaderen, werken we samen met iedereen die bij het ontwerp betrokken is. Ontwerpen is een teamprestatie.

Westblaak 49

Studio Hartzema houdt kantoor in het Grotiushuis in hartje Rotterdam. In een zonovergoten open ruimte op de derde verdieping van dit Wederopbouwmonument komen alle functionaliteiten van het kantoor bij elkaar. We werken hier vier dagen in de week (maandag-donderdag), wat iedereen de gelegenheid geeft in een lang weekend andere dingen te doen. De centrale ligging plaatst ons midden in de stedelijke dynamiek, en op loopafstand van metro en Rotterdam Centraal. De medewerkers zijn voor het grootste deel woonachtig in de stad. Een mix van nationaliteiten en een evenwichtige verdeling van man en vrouw zien we als een kracht. We werken vooral in Nederland en vinden nabijheid van de klant en de projectlocatie één van de pijlers onder ons werk. Bel ons op +31 10-2810751 of mail@studiohartzema.com, we zijn nooit ver weg!
We verbinden een brede blik en een dienstbare grondhouding met een goed gevoel voor esthetiek. Henk Hartzema

Ontwerpen van vrijheid

Studio Hartzema maakt ontwerpen met een tijdloze schoonheid. Het ruimtelijke ontwerp is daarbij geen doel op zich maar een middel om te komen tot plekken waar de mens zich thuis voelt. Plekken met harmonie tussen gebouwen en groene ruimte, van weidsheid of juist intimiteit. Kennis en kunde, aangevuld met zorgvuldigheid en liefde voor het vak vormen het handschrift van excellentie. Een succesvol ontwerp speelt in op de menselijke behoeften in plaats van deze bij te sturen. Voor ons geldt dat ruimtes niet moeten worden vormgegeven voor hoe mensen zich zouden moeten gedragen, maar de omstandigheden creëren waarbinnen iedereen zich vrij kan voelen. Ruimte maken, ruimte laten.

Architectuur van verbinding

Vanuit onze stedenbouwkundige achtergrond ontwerpt Studio Hartzema gebouwen en stedelijke details die onlosmakelijk deel uitmaken van hun omgeving, in schaal, maat en betekenis. Collectieve ruimtes, bruggen, monumenten en stedelijke gebouwen die zorgen voor verbinding. Daarbij benutten we bewezen ruimte typologieën en hanteren we een helder handschrift. Met oog voor detail maken we het ontwerp passend bij het gebruik en de betekenis. Voorbij de functionaliteit benutten we de verbeeldingskracht van de architectuur. Geleding, kleurgebruik, tactiliteit worden ingezet om een plek of ruimte te verbijzonderen. Minutieuze aandacht voor de juiste materialen, kleurgebruik en afwerking onderstrepen onze zorgvuldigheid en grondigheid. Because we care. Projecten zoals het Atrium Amsterdam UMC en het Schilperoort Memorial demonstreren met hun ruimtelijkheid en sublieme vormentaal de gekozen benadering om met architectuur menselijke verbinding te bevorderen en de context te eren.

Het begin

In 2005 richt Henk Hartzema zijn studio op met als doel om een organische vorm van ontwerpen te ontwikkelen. Geen vooraf bedachte receptuur of vastgelegde beeldtaal, maar door het gebruik en de ervaring van ruimte centraal stellen. Met een onderzoekende aanpak en door middel van consequente kwalitatieve standaarden wordt binnen Studio Hartzema sindsdien voortgebouwd op kennis en ervaring die is opgedaan in eerdere projecten en verzameld middels onderzoek. Het portfolio van Studio Hartzema vult zich met een centrale plek voor duurzame omgevingen voor wonen, werken, onderwijs en zorg, en combinaties daarvan. Daarnaast wordt de uitersten van het spectrum opgezocht in een oeuvre waarin ook de schaal van architectuur enerzijds en regionale ontwikkelingen anderzijds een plek vinden. Een grote dosis energie en blijvende nieuwsgierigheid naar de wereld om ons heen zijn hulpmiddelen om de ontwerptaken te beheersen. In 2019 wordt het label FRESH opgericht, een onafhankelijk instituut voor onderzoek en ontwikkeling. Hiermee wordt niet alleen kennis ontwikkeld, maar ook actief gedeeld binnen en buiten de vakwereld.

Ergonomie op alle schaalniveaus

Ruimte wordt gezien met zijn inherente waarde en iteratie scherpt alle ideeën aan tot nieuwe, gesublimeerde vormen en begrenzingen, passend bij de relatie van de mens tot zijn omgeving. Studio Hartzema is in dit proces dienend in verschillende rollen; vormgever, initiator, regisseur, luisteraar, maker, onderzoeker. We voelen ons thuis bij opdrachtgevers die de inhoud centraal stellen, met een brede blik en een verdere tijdshorizon. Door de mens en zijn ervaring centraal te stellen vertalen we abstracte concepten en complexe processen naar concrete oplossingen. De focus ligt daarbij op zaken die er echt toe doen, die iedereen herkent en blijvend van waarde zijn. We zoeken verbinding door ruimtelijk ontwerp met gezond verstand en schoonheid.

Onderzoek

Met onderzoek tekent Studio Hartzema vergezichten. Buiten de werkelijkheid van alledag wordt de blik verder voorwaarts gericht. In 2019 is FRESH (Free REsearch Studio Hartzema) opgericht om fundamenteel onderzoek te doen naar het gebruik van ruimte en de wijze waarop mensen ruimtelijkheid ervaren. In dat kader wordt doorlopend internationaal onderzoek verricht naar de rol van infrastructuur in de ruimtelijke ordening. Hierbij zijn wegen de spiegel van een samenleving en van grote invloed op de beeldvorming van een stad of land. Daarnaast verricht Studio Hartzema | FRESH veel onderzoek op regionaal schaalniveau. Een domein bijna geheel losgelaten door planologen en geclaimd door landschapsarchitectuur heeft, naast water en bodem, behoefte aan sturing vanuit een antropocentrisch perspectief. De blik van de mens en de zorgvuldige en duurzame wijze waarop de mens gebruik maakt van zijn omgeving. Recentelijk heeft Studio Hartzema | FRESH meervoudig onderzoek verricht naar de Zuidwestelijke delta onder de noemer Zeelandia.

Het vinden van de behoefte

De herkenning van de primaire behoeften is een essentieel onderdeel van elke ontwerpopgave. We geloven daarnaast dat een ontwerp succesvoller wordt als het inspeelt op de omgeving en keuzes maakt voor de toekomst van stad en land. In het ontwerpproces van elk project evolueert de oorspronkelijke behoefte van de opdrachtgever en configureert naar oplossingen die ten goede komen aan de bredere context en de verdere toekomst. Wanneer ontwerpen kan worden gezien als het toelaten en omarmen van de vele waarheden die op elkaar ingrijpen om daaruit een nieuwe werkelijkheid te laten ontstaan - en niet als de uitdrukking van de eigen persoonlijkheid van de ontwerper – dan mag desondanks de eis worden gesteld dat het resultaat beantwoordt aan de oorspronkelijke behoeften, hoe complex ook.
De herkenning van de primaire behoeften is een essentieel onderdeel van elke ontwerpopgave.

Het iteratieve proces

Op het moment dat de beperkingen van het ontwerpprobleem eenmaal zijn geschetst, vertrouwen we op een iteratief proces om goede ruimtes, plekken, wijken, steden en landschappen te maken. Studio Hartzema bedient zich daarbij van verhaallijnen, rekenkundige exercities, maquettes, variantenstudies en referentie-studies. Scherpe analyses en tastbare voorstellen staan aan onze kant. Dat geldt voor het verzamelen en delen van ideeën voor iets concreets als een gebouw, maar voor iets ongrijpbaars als een regio, en alles wat daartussen zit. Een heldere manier van verbeelden stelt ons in staat om het succes van een idee te herkennen en deze te communiceren met de opdrachtgever en zijn omgeving. Vernieuwing is daarbij geen doel op zich. Eerder het zoeken naar de hedendaagse en toekomstbestendige vertaling van succesvolle ruimtes en omgevingen om deze te plaatsen in de context van de opgave. Waar het gevaar van elke innovatie de kans is om de wijsheid te verliezen die tot dan toe in de ontwikkeling van het idee was gestoken, daar is het voortbouwen op de vele constanten in menselijke behoeften de essentie. Wat goed werkt gaat lang mee.

Stedenbouw

De stedenbouwkundige ontwerpen van Studio Hartzema zijn vooruitstrevend en tegelijk standvastig. De openbare ruimte houdt de boel bij elkaar, krachtig verbonden met de plek, de ondergrond en geplaatst in het heden. De stad wordt gezien als levend organisme en stedenbouw als een proces van verandering. We leren hier te werken met vastomlijnde doelstellingen en heldere ordenende principes – de balans tussen houvast en vrijheid. Studio Hartzema positioneert zich als rechterhand van de opdrachtgever(s), dienstbaar aan het ontwerpproces met kennis, kunde en inspiratie. Een luisterend oor om alle inzichten te absorberen, een slagvaardig beslisser wanneer knopen moeten worden doorgehakt. Ruimtelijke kwaliteit geldt daarbij als het magnetische noorden – vele waarheden vormen een nieuwe werkelijkheid. Een afwisseling van ruimtes en gebouwen, waarin alles wat een stad bijzonder of alledaags maakt in een nieuwe harmonie samenkomen. Deze wordt getekend met een zorgvuldig handschrift die schoonheid componeert en alle functionaliteiten integreert. Onze bekendste Masterplannen zijn die voor het Leiden Bio Science Park en de VU Campus in Amsterdam, omgevingen met een hoge mate van complexiteit, zowel ruimtelijk als procesmatig.