De Schuur

Oostvoorne

De Schuur is een codenaam voor een gebouw met een uniek karakter. Het vormt de toevoeging aan een woning uit de jaren 1920 aan de rand van Oostvoorne. De oorsprong van de Schuur ligt in de passie voor historische Jeeps. De wordt op zijn wenken bediend door een grote werkplaats, een garage en een zolder voor opslag. Andere functies clusteren zich op dezelfde plek; een gastenverblijf, een ruimte voor fietsen en ruimte voor tuingereedschap.

De schuur is in de lengterichting langs de tuin gesitueerd, waardoor de tuin de centrale leefruimte voor de familie wordt. Alle woonfuncties, zoals de woonkamer, eetkeuken, gastenverblijf, werk- en hobbyruimte liggen rondom deze groene plek. Met de plaatsing van een poort tussen het bestaande woonhuis en de nieuw gebouwde schuur is de achtertuin getransformeerd tot een hof waar de familie vrij spel heeft.

De schuur is met grote schuifdeuren te openen zodat gewerkt wordt in de tuin. Aan de straatzijde is de schuur juist gesloten, met enkel een luik waar een hijsbalk dikke onderdelen vanaf de openbare weg elektrisch naar binnen kraant, terwijl gasten wakker worden in de opkamer onder de appelboom.

In de compositie van de gevel zijn verschillende elementen zoals een waterbak voor hemelwater, voorgeschreven goot- en nokhoogte, de boeren-buitendouche, de grote schuifdeuren en het luik en moeiteloos zijn opgenomen. Tussen het hoofdgebouw en de schuur fungeren twee grote deuren als poort en geven toegang tot de privacy van de tuin.

Een fietsenstalling, een ruimte voor tuingereedschap en een half ondergrondse verzamelkamer voor Amerikaanse Tweede Wereldoorlog parafernalia completeren het programmatische boeket. Dit alles past samen in een stevig gebouwd volume, zwart als een lokale traditionele landbouwschuur, maar tegelijk opgewekt veelzijdig. Van tijd tot tijd onthuld het gebouw zijn geheim – wanneer vanachter de net schoongemaakte ramen van het huis, met uitzicht op het frisgroene gras, ronkend en blaffend maar vol bravoure de jeep genaamd Swee’ Pea zijn weg naar buiten kiest. Een trotse eigenaar achter het stuur met de kop in de wind.

De Schuur is de eerste stap van een metamorfose van de bestaande woning en het perceel waarbij de achtertuin een hofachtige opzet krijgt.

Opdrachtgever: Familie Geluk Type opdracht: Architectonisch ontwerp Grootte: 207 m2 Looptijd: 2004-2006 Status: Gerealiseerd Ontwerpteam: Martijn Bus (projectleider), Mattia Aragoni, Amarins de Jong, Patrick de Ruijter, Timothy Vanagt In samenwerking met: Rosemond aannemers