In zijn Nieuwjaarstoespraak bepleitte Hugo de Jonge als waarnemend commissaris van de Koning een sterke groei van de Zeeuwse bevolking. Van 400.000 nu naar minstens 600.000 inwoners in 2050 en dat alles om de verschraling van de voorzieningen tegen te gaan.
De reacties waren voorspelbaar – voor- en tegenstanders zagen het zoals gewoonlijk heel anders.
Interessant is dat we met ons kantoor 1,5 geleden een studie hebben uitgevoerd voor Midden Zeeland en ongeveer tot dezelfde conclusie kwamen. De vitaliteit van de regio staat onder druk door een vergrijzende bevolking, zwakkere kernen, verziltende landbouwgronden, groeiend toerisme en niet te vergeten de oprukkende infrastructuur ten behoeve van de nationale energietransitie. Zeeland krijgt veel op z’n bord en incasseert dat gelaten als ware het de voorzienigheid zelve die dit zo had bedacht. En straks nog een kerncentrale erbij.
De illusie van leegte en rust heeft zich in de hoofden genesteld en biedt dapper weerstand aan de nieuwe werkelijkheid. We dachten er goed aan te doen de sluimerende vervreemding een halt toe te roepen met het ontwerp van symbioselandschappen. Dat zijn omgevingen waar bestaande harde tegenstellingen tussen land en water, natuur en landbouw, permanente bewoning en recreatieparken, etc. worden overbrugd. Symbioselandschappen bieden ruimte voor natuurlijke processen en biobased oplossingen, en geven Zeeland een hernieuwd elan.
Eén van de landschappen herbergt een newtown voor ruim 50.000 inwoners. Hierin komen water, nieuwe natuur, recreatie, bewoning, landbouw en optimale bereikbaarheid samen. Nog even en het schetsontwerp is klaar. Ik heb niet de illusie dat heel Zeeland ons meteen met open armen zal ontvangen, maar het zou een enorme stap voorwaarts zijn wanneer de grote verbouwing van Zeeland niet achter onze rug plaatsvindt maar met open vizier benaderd wordt.
Henk Hartzema, LinkedIn, 14 januari 2025