We doen maar wat

Leestijd: 2 minuten

In mei van dit jaar voer de MSC Loreto door de Westerschelde naar Antwerpen. Dit schip behoort tot de nieuwe generatie van 7 grootste containerschepen ter wereld. Met een lengte van 400m en een breedte van 60m kan het 24.346 TUE (20ft container) vervoeren. Het was even spannend want de diepgang van 16,1m is op een aantal plekken in de Westerschelde kritisch. Vaak is de geul wel 40-50m diep, maar er is een aantal ‘drempels’ waar de diepte maar ongeveer 16m is. Hoogwater en stuurmanskunst brachten het schip in veilige haven.

Inmiddels zijn we zover dat trots en schaamte om zoveel welvaartsvervoer strijden om voorrang.

De regionale PZC had het over een dief in de nacht toen het rapporteerde over de doorvaart van MSC Loreto. Men beweert dat een dergelijk schip op jaarbasis net zo vervuilend is als 50mln auto’s. Ik ben eens gaan rekenen. De 80 kilometer lange Westerschelde-passage is ongeveer 0,5% van de lengte van de trip ZO Azië – West Europa. Op jaarbasis vervuilen de MSC Loreto en z’n maatjes op dit traject aldus een equivalent van 250.000 auto’s. Laat dit nou precies het totale aantal motorvoertuigen in de provincie Zeeland zijn!

De Westerschelde is, net als bijna alle wateren in Zeeland, Natura 2000 gebied. Kwetsbare natuur die beperkingen oplegt op de ontwikkelingen op het land. Als bekend komt de scheepvaart, net als de luchtvaart niet als grootvervuiler in de lijstjes voor. Ze tellen simpelweg niet mee.

Daarmee draaien we, als ware het een gezelschapsspel, om de hete brei heen. Of het nu gaat om een teveel aan consumeren, om de semantiek rondde probleemstelling, of om de keuze van lapmiddellen om problemen te lijf te gaan. Feitelijk doen we maar wat.

Voor diegenen, zoals ik, die willen werken aan toekomstbestendige regio’s, en vooral voor al diegenen die hierin moeten meebewegen, en uiteindelijk voor iedereen die in dit land fijn wil leven, is het zaak niet marginaal aan de knoppen te draaien, maar een manier de vinden om onze waarden herijken. Ik dacht, ik gooi hem er maar in, in deze vakantietijd ,-)

Als we de fundamenten weer op orde hebben, dan kunnen we daarna samen de grote keuzes voor de toekomst maken.

 

 

 

Henk Hartzema, LinkedIn, 29 juli 2023. Beeld: Omroep Zeeland