Lectoraat Design in Urbanism

Amsterdam

Henk Hartzema was in 2009 en 2010 de eerste Lector Design in Urbanism aan de Academie van Bouwkunst Amsterdam. In dat kader is het internationale onderzoek “StreetWorks - patterns in urbanity” opgezet. Doordat de basis van de straat altijd en overal hetzelfde is, een lineaire ruimte met twee wanden, een begin en een eind leent hij zich bij uitstek voor studie.

Geen straat blijkt hetzelfde. De breedte varieert, de wijze waarop de straat begint en eindigt en de manier waarop de gebouwen aan de straat staan. De straat fungeert als hét middel voor studenten om na te denken over context in hun ontwerp. Samen met studenten architectuur, stedenbouw en landschapsarchitectuur en hun docenten van de Academie studeerde hij op de functie van de straat in de Europese steden Amsterdam, Brussel, Edinburgh, Helsinki, Porto en Zagreb.

De focus in StreetWorks lag op de bindende functie van de stadsstraat: de studie naar de lineaire ruimte, oriëntatie binnen de stad en omgeving en de rol van architectuur binnen deze stedelijke context. Het onderzoek richtte zich daarbij op begrip van de gelaagde stedelijke werkelijkheid van de straat -betekenis, geschiedenis, functies en perceptie – door de blik te verleggen naar tradities en ideologische opvattingen elders in Europa.

Opdrachtgever: Academie van Bouwkunst Amsterdam Looptijd: 2009 Status: afgerond In samenwerking met: Jelte Boeijenga